House and Bungalow Expansion Services

Max Larocque Construction inc. realizing your dreams since 1990.

Planning your home expansion

Any home expansion project requires proper planning of space and costs. A home extension is a complex process involving spatial planning, regulations and choices of building techniques. Construction Max Larocque offers a specialized and experienced team in home expansion that will recommend you the best solutions for your needs and your budget.

Find inspiration for your dream home by exploring some of the projects we have realized!

Make a good investment

House extensions are relatively expensive projects. This investment can be profitable or regrettable on a financial point of view. Indeed, an expansion project that is poorly integrated to the main building or too expensive for the overall value of the property will be a bad investment. Your renovation contractor’s experience in home extensions is essential to avoid unnecessary work and to optimize the design. In general, the less you intervene on the existent structure the more profitable the project is, but sometimes you have to avoid the too simplistic solutions that will not allow your home to reach its full potential. We are here to help you do the right choices.

Our home extensions projects

1- Hochelaga : Creating an intimate layout in an urban neighborhood

We realized the complete renovation of this 1930s cottage. The decompartmentalization of the first floor has created a large multifunctional space, with an oversized patio door open to the backyard.

An extension that increases intimacy
To preserve the privacy of the occupants, an extension was built in the courtyard and was connected to the existing house by a bridge on the second floor. A high lateral wood fence also preserves the privacy of the yard.

We realized this exceptional project in a resolutely contemporary style, in a densely populated neighborhood, demonstrating that it is possible to preserve intimacy in the city.

2- Outremont : An extension that makes all the difference – Domus Finalist

This large duplex had several large rooms, except for the kitchen which was very small. Our guests needed more space to integrate an office and dining space in the kitchen. They also wanted an outdoor area to be able to eat in privacy. A house enlargement was needed.

A well-integrated lateral house expansion
We did a side enlargement while creating an alcove in the center. The extension is a natural extension of the existing house and even rebalances the aesthetics of the building.

Our solution has made it possible to meet the needs of the client while improving the exterior appearance while still respecting the original architecture.

NEED HELP TO START YOU PROJECT?

3- Ville Saint-Laurent : A cleverer extension – Domus Finalist

This cottage had already a side extension, but its dimensions were too small to accommodate a garage on the first floor as well as a living room and a full bathroom on the second floor. As this addition was of poor quality, we had to demolish it to rebuild a more appropriate extension that met the needs of the owners without having any impact on the use of the back garden.

Improving confort
The outer shell of the building has been completely redone, taking care to improve the insulation and sealing of walls, roof and windows. We suggested our customers a hydronic heated floor, since the existing heating system was working on hot water. This type of radiant heating has greatly improved the comfort of the occupants.

A well-thought-out extension remains a good investment and source of well-being for homeowners who want to stay there for more than twenty-five years.

Estimate the cost of an extension

For the same floor surface, the building cost of a home extension is much higher in renovation than in new constructions. In renovation, the cost of the construction works per square foot is usually double and sometimes triple the cost of new constructions, because...

209 bathrooms design trends

In Quebec, the bathrooms design will remain very contemporary in 2019 and probably in 2020. Since more than ten years, the design of materials, furniture and sanitaries clearly favors the choice of pure lines, stripped of ornamentation. Consumers are asking for large...

Floor covering choices for kitchen

The choice of floor covering for the kitchen remains problematic for many consumers. The ideal covering would be a product resistant to stain and acid, easily washable, warm for bare feet, relatively soft to allow standing position for long periods, water and wear...

4- Ville d’Anjou: Transforming a bungalow into a cottage  – Domus Finalist

After the successive arrival of their three children, the owners of this typical bungalow were very cramped. They had the choice to move out or to build a second floor. As they loved their neighborhood, they chose the second solution.

Our challenge : building with the occupants on site
Adding a floor on a property while keeping the house functional is a big challenge for the work management because it is still needed to intervene on the ground floor for the realization of a staircase and the services connections in addition to the other works.

Our design and construction team met this challenge with flying colors and the result was worth it.

NEED HELP TO START YOU PROJECT?

5- Rivière-des-Prairies : Add an entrance that highlights the house

The owners of this cottage dreamed of a more functional entrance for their home that would make both guests more comfortable and would make storage easier.

Our challenge: creating a welcoming and dynamic façade
The entrance is a very important architectural element of a house because it welcomes incoming visitors. Adding a new entrance can harm the architectural balance of the facade or on the contrary come to support the aesthetics of the whole.

Our approach of the design has energized the facade with a contemporary style while perfectly meeting the needs expressed by our customers.

6- Mercier : A new cottage integrated with the neighborhood architecture

We added a full floor on a 1950s bungalow, typical of this neighborhood. Like many homeowners, they and their children were attached to their home, their neighborhood, and especially their school. But they badly needed extra space.

An architecture well integrated with the neighborhood
The addition of an extra floor radically transforms the look of a home. In this neighborhood with relatively homogeneous residential architecture we proposed a traditional design integrating the street rather than a contemporary architecture that would have been incompatible with it. The owners were delighted.

Our design and construction team always seeks to advise our clients as friends, but the final choice is always theirs.

NEED HELP TO START YOU PROJECT?

7- Notre-Dame-de-Grâce : Expending above the garage

For the expansion of this semi-detached cottage built in the 50s with a garage on the side, the addition of a floor on the garage was befitting. The owners needed to add a living room.

Our design solution
We created a stair landing in the middle of the existing staircase to give access to the new living room above the garage. For the exterior design, we made the new roof a little lower than the existing one to minimize the visual impact of the addition. By covering it with the same brick cladding, it fits naturally into the house.

Thanks to a good coordination of the various collaborators for the structure, the design, the permits and estimation, our design-build team was able to carry out this project to the satisfaction of the owners.

8- Mercier : Expending on a very limited space – Domus Finalist

This semi-detached 50s cottage had a very little space available for an extension and the owners wanted to add a dining room, expand the living room and increase storage. A priori, all that seemed difficult with their restricted terrain.

Our solution: a lateral extension with a basement
Our designer proposed to move the living room in the extension, which allowed to expand the dining room. The basement under the extension serves as additional storage to meet the needs of homeowners.

As a bonus, this extension created an interesting volume on a wall that was of little interest while giving more privacy in the backyard.

9- Outremont : Changing an old veranda into a comfortable extension – Domus Finalist

The owners of this semi-detached cottage built in the 1940s asked us to turn their veranda into a usable year-round room. The back wall was also in poor condition and the yard was not of much use.

The back yard transformation
The conversion of the veranda into a habitable glazed room has completely changed the use of this room and the courtyard. This room is now very comfortable and opens onto a beautiful landscape. A wide staircase invites people to go down to the patio and the pool or to sit there to hang out a bit. A cedar fence was also installed to create more privacy.

Our team has also transformed the interior of the house by removing some division to visually enlarge the space and by renovating the kitchen to improve functionality and bring it up to the current tastes.

10- Ville d’Anjou : A new well integrated garage

Before adding the garage, the existing house had its main entrance on the side. The owners wanted to move the entrance to the front of the house to add the garage.

Our challenge: integrating the front garage
When building this addition, our challenge was to respect the original style of the house so that the extension and new the main door would not be seen as an addition.

We are proud of the end result which is pleasing to the eye and perfectly integrated to the existing home.

11- St-Lambert Project: Expansion

We proceeded to the expansion of this single-family home while respecting the cachet of its original architecture facade. Similarly, the extension could not encroach on the backyard in order to preserve the existing yard layout that included an in-ground pool and a large deck.

An enlargement for the light and the view

The addition of a floor at the back allowed to add 2 bedrooms and a bathroom upstairs. The new owners also wanted to increase the interior luminosity of the house and the view of the garden. The choice of large windows for upstairs as for the ground floor was essential and the construction of an open staircase on the ground floor allowed light to penetrate deeper indoors while adding a touch of modernity.

12- Verdun Project: extension and kitchen

The extension of this 1950s cottage had become necessary for its owners and their children. The kitchen was not functional enough and the couple wanted a small workstation in the heart of the daily activity. Our team realized the concept they needed.

A salutary extension towards the yard

In order to respect the budget of the owners, it was decided to extend only the ground floor. We removed the back-exterior wall and extended the kitchen toward the backyard while creating a good-sized back deck. It was then possible to add the central island with a lunch counter as well as the small workstation so desired. The interior is now clear and open on the backyard in summer, like in winter.

NEED HELP TO START YOU PROJECT?

 

CAA_Logo-Recommande-V-Fra-CMYK-ok réno-maitre platine client4 client5 logo_gp_recommandation logo-ecohabitation